Miljöbron blir HoloHouse – nu ska fler än bara hållbarhetsexperter med på resan.
I samband med att den ideella organisationen Miljöbron firar 25 år offentliggörs en ny riktning, satsning och ett namnbyte. ”Fler måste med på resan för att vi ska kunna nå våra hållbarhetsmål, inte bara experterna”, säger Miriam Márkus-Johansson, VD på HoloHouse.
Under de senaste 25 åren har Miljöbron haft ett tydligt syfte – att bygga broar mellan studenter och företag samt offentlig sektor. I Västra Götaland har de genom åren drivit över 2700 hållbarhetsprojekt mellan 6000 universitetsstudenter och 2000 företag och organisationer.
När Björn Fondén studerade Samhällsvetenskapligt Miljövetarprogram på Göteborgs Universitet fick han tack vare Miljöbron, kontakt med bolaget Positivum. Genom ett Miljöbron-projekt kunde han hjälpa Positivum att ta fram en miljöutredning och underlag till en miljöcertifiering. Björn engagerade sig även i Miljöbrons styrelse som studentrepresentant. Med den erfarenheten i bagaget fick Björn efter sin studietid jobb på Grant Thornton som strategisk hållbarhetskonsult, och senare som Climate Change Specialist på FNs klimatkonvention (UNFCCC) i Asien. Han färdigställer just nu sin masteruppsats om utsläppshandel i Nice, Frankrike och är samtidigt del i organiseringen av FN-toppmötet Stockholm+50.
”HoloHouse spelar en klockren och oerhört viktig roll genom att koppla ihop studenters enorma kunskap och drivkraft för att svara på de oerhörda samhällsutmaningar vi står inför. Jag har själv varit på en utvecklingsresa genom f.d. Miljöbron och ser fram emot att följa HoloHouse’s spännande resa framöver! Alla organisationer gynnas av att få externa perspektiv med nya intryck, kunskap och idéer på regelbunden basis”, säger Björn Fondén.
Nu tar HoloHouse nästa kliv på resan mot att skala upp verksamheten, både nationellt och internationellt. Sedan flera år tillbaka har nya tjänster utvecklats för att på ett mer effektivt sätt kunna hjälpa företag och kommuner att integrera hållbarhet in i verksamhetens alla led – och hitta nya, hållbara affärsmöjligheter.
”Det kommer ske växande tryck på organisationer att jobba med hållbarhet på liknande sätt som idag sker med miljökrav. Fler kommer att ställa krav i leverantörsledet och det gäller att inte ligga efter i denna utveckling om man skall fortsätta vara konkurrenskraftig”, menar Miriam Márkus-Johansson.
Samtidigt höjs initiativen för att ge studenter verktyg så att de kan bli förändringsmakare på arbetsmarknaden. Sedan starten 1997 har HoloHouse sett hur behoven på arbetsmarknaden förändrats, företag måste förbereda den kommande arbetskraften – studenterna. De kan ha en avgörande roll för att styra omställningsarbetet i rätt riktning.
Men det går inte bara att förlita sig på framtida rekryteringar. För att företag, organisationer och den offentliga sektorn på riktigt ska kunna driva hållbara projekt måste alla, oavsett roll, bredda sitt perspektiv på hållbarhet.
”Hållbarhetsexperterna är viktiga, men det är avgörande att fler på ett företag oavsett roll är med på resan. Vi vill att samtliga företag och kommuner satsar på att utbilda alla medarbetare i hållbarhetsfrågor, först då kan alla beslut och idéer bidra in i våra hållbarhetsmål i Agenda 2030”, säger Martina Slättberg, Head of Business Development på Holohouse.