11 september 2022 är det val i Sverige. Västpunkt, ett digitalt magasin om forskning och samverkan av vår partner Högskolan Väst i Trollhättan förklarar att drygt 400 000 ungdomar för första gången ska rösta på söndag.
Political scientist Fredrik Sjögren at University West gives tips on how to reason to make a sound decision
- Läs hemsidor, partiprogram och valmanifest. Detta ger dig kunskap om partiernas åsikter.
- Försök höja blicken något från dina viktigaste sakfrågor. Detta bidrar till ett bredare perspektiv på politikens betydelse för samhället.
- Var kritisk! Partierna försöker framhäva sina bästa sidor.
- Fundera över vad de inte nämner.
- Försök hitta ett parti som är “good enough” åsiktsmässigt.
- Om du gör en valkompass – ta resultatet med en nypa salt.
- Se till att spara röstkortet när det kommer! Hittar du inte ditt röstkort kan du beställa ett nytt av Valmyndigheten på www.val.se.
Detta tyckte vi var en bra idé! Därför har vi adderat tre ytterligare tips på hur du kan tänka ur ett hållbarhetsperspektiv.
- Läs på om partiernas kandidater till riksdag, landsting och kommun för att se om det finns enskilda politiker som delar dina tankar och ditt driv – vilket kanske inte framgår ur partiernas övergripande valkampanjer.
- Ta del av Naturskyddsföreningens rapport Kastvindar i miljöpolitiken som utvärderar vilka partier som arbetat mest framåtsträvande med miljö- och klimatpolitiken sedan valet 2018.
- Du kan också vara med och påverka utgången! Naturskyddsföreningen håller i namninsamlingen “Kräv en bättre miljöpolitik!” Här kan du skriva under: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/utvardering-av-svensk-miljopolitik-2018-2022/







Källor:
(Västpunkt, 2022): https://vastpunkt.hv.se/forsta-gangen-du-rostar/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=ny-artikel-fran-magasinet-vastpunkt_1
(Naturskyddsföreningen, 2022): https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/utvardering-av-svensk-miljopolitik-2018-2022/